Led emzirme lambası dokunsam açılsa, dokunsam kapansa! Evet, eşime tam da bu ihtiyacımı ifade etmeye çalışmıştım. Nedenine gelince, yaşadığım durumu biraz geri sararak anlatmak istiyorum.
Efe tam da 22 Ocak 2018’de San Diego’da doğdu. Zihnimi en başından beri normal doğuma hazırlamış olsam da Efe’de beklentimizi şaşırtan bir nabız olunca beni acilen sezaryen doğuma aldılar. 2 günlük hastane konaklaması sonrası eşim, ben ve oğluşumuzla kaldığımız eve geri döndük. Çok odalı kocaman bir evde pansiyoner olarak kalıyorduk. Ortak kullanım alanları varsa da Efe’nin bolca uyuması sebebi ile genelde yatak odamızda vakit geçiriyorduk. 2-3 saatte bir uyanıyor, emmek istiyor emerken boşaltım sistemi tetikleniyor, biz de hızlı ve beceriksizce bir bez değiştirme seansı ile döngüyü tamamlıyor rahat yatağımıza geri dönüyorduk.
Bu döngü ilk altı ay böylece devam ediyor. Sonra biraz nevi ve sıklıkları değişse de aslında memeden ayırıncaya kadar gece uyanmaları devam ediyor.
Bir parantez açıyorum; Efe genelde seyrek uyanan bir bebekti. Uyandığında da emer, emerken de uyurdu. 10-15 dakikada toparlardım. İstisnai durumları saymıyorum tabii ki. Bu annenin konforu için inanın çok önemli. Toplamda 7 veya 8 saatlik uykunuzda 1 kez uyanan bir bebeğiniz olması ile 6 kez uyanan bebeğiniz olması arasında sizin açınızdan çok fark oluyor. Bebek uyanıyor sonra tekrar uyuyor eksik kalan uykuyu da sabah kahvaltı sonrası öğleyin veya akşama kadar bir zaman diliminde bir şekilde tamamlıyor. Fakat gün başladığında sizin gündüz uyumanız çok kolay olmuyor. Hem uykunuz olmuyor hem de çok işiniz oluyor. Bu sebeple gece uyuyan bebek candır. Benim çevremde çok sık uyanan bebekler de vardı ve bir gün doktoruma bu farkın sebebini sordum. Bebeğin gece uykusunun, kendi huzuruyla ve de annesinin huzurlu olmasıyla çok ilgisi olduğunu söyledi. (Bu bilgi de bir köşede bulunsun!)
Bebeğin huzuru fizyolojik olarak sağlandıysa (yani gaz sancısı yok ise, diş ağrısı yok ise aç değilse ıslak değilse veya tıbbi başka bir konusu yok ise) kalben de huzurlu ise aslında uzun soluklu uykuları oluyor. Bebeğin huzuru da annenin huzuru ile mümkün oluyor. Dediğim gibi fizyolojik konuları eleyerek bu yorumu yapıyorum. Annenin stresli olması, kaygılı olması, mutsuz umutsuz olması, yardım alamadığı için yorgun olması gibi sebepler bebeğe de yansıyor ve bu başlıklar onun uyku alışkanlığını direk etkiliyor. Bu yüzden eşinizin de desteği ile sizin olabildiğince huzurlu olmanız çok önemli. Parantezi kapattım…